Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Astăzi se împlineşte un deceniu de la crearea Parteneriatului Estic

În cei zece ani de la crearea Parteneriatul Estic, Republica Moldova s-a bucurat de o nouă identitate şi a devenit mai atractivă pentru investiţii şi dezvoltare. Creşterea schimburilor comerciale şi călătoriile fără vize sunt doar câteva dintre beneficiile obţinute în urma acestui acord. Despre reuşitele Parteneriatului Estic a vorbit, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău.

La un deceniu de Parteneriat Estic, Republica Moldova este mult mai apropiată de Uniunea Europeană. Cea mai apreciată decizie luată în cadrul acestei structuri a fost liberalizarea regimului de vize.

În momentul lansării Parteneriatului Estic, Republica Moldova trecea printr-o perioadă de tranziţie, iar acest proiect i-a oferit ţării cadrul necesar pentru schimbări şi pentru a avansa pe calea reformelor. Ambasadorul României la Chişinău a subliniat că fiecare ţară care întreţine acest tip de relaţie cu Uniunea Europeană şi-a asumat şi nişte angajamente.
 
Daniel Ioniţă spune că, în aceşti ani, Republica Moldova nu a avut un parcurs constant. Au fost plusuri şi minusuri, au fost etape când ţara a fost privită ca o campioană a parteneriatului, dar au existat şi momente când a fost la limita îndeplinirii angajamentelor.  
 
Republica Moldova a fost prima dintre cele şase ţări ale Parteneriatului Estic care a beneficiat de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. A urmat apoi semnarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb. UE a devenit principala piaţă de desfacere şi generatorul de proiecte care a schimbat faţa ţării.
 
Similare
RECOMANDĂRI