Scriitorul francez Andre Gide a fost comemorat la Biblioteca Naţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scriitorul francez Andre Gide a fost comemorat la Biblioteca Naţională

Un şir de publicaţii despre Andre Gide, unul dintre cei mai importanţi scriitori francezi ai secolului 20, şi cele mai populare operele ale scriitorului au fost expuse în incinta Bibliotecii Naţionale din Chişinău. Expoziţia cu genericul: „Deschizător de drumuri noi. Andre Gide – 150 de ani de la naştere” a fost organizată pentru a pune în valoarea personalitatea unui dintre iniţiatorii modernismului, curentul literar care a configurat literatura secolului 20.

Directorul general al Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a spus că „limba şi literatura franceză pe parcursul veacurilor a fost leagănul civilizaţiei europene”. „Atunci când faci cunoştinţă cu opera lui Andre Gide înţelegi că a fost un străjer al literaturii la sfârşitul secolului 19, începutul secolului 20”. Potrivit Elenei Pintilei, nu în zadar se spune că literatura franceză a fost întotdeauna în avangarda literaturilor europene, iar drept exemplu este Andre Gide, care în opera sa a reflectat fenomenele negative ale civilizaţiei industrializate şi influenţa civilizaţiei asupra dezvoltării umanităţii.

Serge Casseri, prim consilier şi responsabil de cooperare şi acţiune culturală al Ambasadei Franţei la Chişinău, a menţionat că ţara sa are multe premii Nobel pentru literatură, unul dintre ele a fost obţinut de către Andre Gide. Scriitorul a fost o personalitate complexă, plină de contradicţie. Serge Casseri mai menţionează că Andre Gide a fost un scriitor foarte angajat, un apărător al clasicismului. Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale – Isabela * Simfonia pastorală – îmbină morala religioasă cu sentimentele, o dezbatere care a ajuns să fie ecranizată.

Carolina Dodu-Savca, decan al Facultăţii de Litere din cadrul ULIM, a declarat că Andre Gide a fost un rebel, care prin titlul operei „Prometeul înlănţuit” şi-a purtat crucea. A fost un rebel al scriiturii, gândirii, dar mai ales al moralei.

Andre Gide, născut în anul 1869, a primit în 1947 Premiul Nobel pentru literatură. Andre Gide este considerat figura marcantă a scenei intelectuale franceze şi internaţionale, care a dat dovadă de curaj, vorbind deschis despre justiţie, homosexualitate, colonialism etc. Opera sa cuprinde poezii, scrieri satirice, pentru teatru, romane, eseuri etc.

Similare
RECOMANDĂRI