Filmul documentar artistic „BASARABIA”, semnat de Horia Muntenus, va fi prezentat publicului vineri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Filmul documentar artistic „BASARABIA”, semnat de Horia Muntenus, va fi prezentat publicului vineri

La Institutul de Filologie Română Bogdan Petriceicu-Haşdeu va fi prezentat filmul documentar artistic „BASARABIA”, semnat de Horia Muntenus, scriitor şi realizator de film din Sibiu. Proiecţia va avea loc pe 29 noiembrie 2019, de la ora 10.

Filmul „BASARABIA” prezintă o radiografie a istoriei şi geografiei spirituale a Basarabiei. O investigaţie a trecutului zbuciumat prin care au trecut, românii de pe malul stâng al Prutului.

„BASARABIA” este un film documentar-artistic, independent, despre suferinţă, traume, dar şi despre puterea fiinţei de a se manifesta, în candoarea supravieţuirii, în bucuriile simple, dar triumfătoare, plenare şi fireşti ale vieţii.

Filmul este un lung-metraj, cu o durată de 5 ore, împărţit în episoade de câte o oră.

În film, sunt intervievaţi istorici de prestigiu şi personalităţi culturale de pe ambele maluri ale Prutului; sunt intervievaţi supravieţuitori şi martori ai unor evenimente istorice; sunt întrunite documente inedite; sunt realizate filmări artistice; sunt convocate elemente ale folclorului şi ale tradiţiei. Producţia filmului se sprijină şi pe protocoalele de colaborare, în documentarea şi cercetarea ştiinţifică, semnate şi realizate cu Asociaţia „Despărţământul ASTRA” Câmpia Turzii, cu Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, cu Centrul de Cultură şi Istorie Militară şi cu Muzeul Militar din Republica Moldova, cu Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Similare
RECOMANDĂRI