Preşedintele CEC: Verificăm dacă plafoanele donaţiilor se depăşesc şi dacă donatorii le pot oferi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele CEC: Verificăm dacă plafoanele donaţiilor se depăşesc şi dacă donatorii le pot oferi

Înainte de alegerile locale din 20 octombrie o prioritate este verificarea minuţioasă a rapoartelor financiare ale concurenţilor electorali, un exerciţiu până acum formal, spune preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Verificările au început, se fac interpelări la organele specializate pentru a vedea dacă şi cine a depăşit plafoanele donaţiilor, dar şi pentru a vedea dacă persoanele respective au suficiente surse pentru a oferi aceste donaţii.

„Aşteptăm ca să ne prezinte Fiscul rezultatele anumitor verificări. Nu voi deschide conţinutul unor scrisori care deja sunt în Comisie, ele vor fi făcute publice când vor fi făcute analizele respective”, a declarat Dorin Cimil într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Cât despre numărul de alegători, preşedintele CEC a menţionat că toată informaţia care se exportă în Registrul alegătorilor se ia din Registrul populaţiei. Numărul buletinelor de vot va fi stabilit în funcţie de numărul de alegători. Dar pentru fiecare circumscripţie separat se calculează numărul necesar de buletine, câte cinci mii de buletine pentru fiecare secţie de votare.

Dorin Cimil s-a referit şi la fenomenul coruperii alegătorilor. Potrivit lui, există deja mecanisme de reacţie asupra unor acţiuni ilegale ale actorilor politici şi este responsabilitatea organelor locale sau organelor centrale care sunt abilitate şi cu dreptul de a supraveghea acţiuni concertate ale actorilor politici. La fel, şi când vine vorba despre coruperea alegătorilor prin oferire de pomeni etc. „Mă refer la organele de poliţie, mă refer la organele fiscale, mă refer la organele financiare, chiar şi la asociaţiile obşteşti care sunt în drept să reclame orice acţiune de acest gen către Comisia Electorală Centrală, către organele pe care le creează Comisia”, explică preşedintele CEC.

În ziua alegerilor locale, CEC are cel mai mare număr de angajaţi. Este vorba despre estimativ 24 de mii de persoane, cărora li se achită salariu din bugetul de stat, ca şi funcţionari electorali în această perioadă. Bugetul pentru scrutinul local este de circa 140 de milioane de lei, iar cel pentru alegerile parlamentare noi este de peste 13 milioane de lei.

Similare
RECOMANDĂRI