Ion Chicu solicită crearea de condiţii confortabile pentru afacerile orientate spre export
Vizualizari:

Ion Chicu solicită crearea de condiţii confortabile pentru afacerile orientate spre export

Premierul Ion Chicu califică ca fiind dificile procedurile actuale de expediere a coletelor,, care pot compromite intenţia de dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova.

În cadrul unei şedinţe referitoare la facilitarea activităţilor de export şi dezvoltarea comerţului on-line, prim-ministrul a solicitat responsabililor să comunice intens cu producătorii autohtoni şi împreună să elaboreze un scenariu maximal confortabil pentru afacerile orientate spre export, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, responsabilul de la Serviciul Vamal a spus la şedinţă că în 2019 a fost lansată o procedură simplificată pentru operaţiunile de export. Aceasta oferă posibilitatea producătorilor de a depune o cerere la postul vamal apropiat pentru a obţine dreptul de livrare a mărfurilor în valoare de o mie de euro per factură. A fost menţionat faptul că în prezent se lucrează asupra îmbunătăţirii sistemului informaţional vamal, ASYCUDA World, care are menirea să simplifice esenţial exportul de mărfuri.

Participanţii la şedinţă au informat premierul despre traseul parcurs de producătorii autohtoni în procesul de realizare a exportului produselor până la destinatarul final, au descris neajunsurile existente în activităţile de curierat, dificultăţile întâlnite în realizarea procedurilor vamale şi problema achitărilor online.

La şedinţă au participat responsabili de la Ministerul Economiei şi InfrastructuriiI, Poşta Moldovei, Serviciul Vamal, Banca Naţională, ODIMM, precum şi producătorii autohtoni de textile „Hermina” şi „Bombonici”.
 
Similare
RECOMANDĂRI