Conducerea separatistă de la Tiraspol condamnă blocarea conturilor întreprinderilor transnistrene în băncile din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Conducerea separatistă de la Tiraspol condamnă blocarea conturilor întreprinderilor transnistrene în băncile din R. Moldova

Aşa-zisul Consiliul de securitate al autoproclamatei RMN condamnă blocarea conturilor întreprinderilor transnistrene în băncile din Moldova şi s-a pronunţat pentru efectuarea unui audit internaţional.

Potrivit liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnosleski, ministrul de externe al regiunii, Vitalii Ignatiev, a raportat în şedinţa de marţi despre situaţia curentă şi măsurile întreprinse pentru depăşirea acesteia.

El a amintit că primele cazuri de refuz de a deschide conturi pentru entităţile de afaceri transnistrene sunt datate cu luna iunie, apoi conturile au început să fie închise sub diferite pretexte, după care refuzurile date întreprinderilor transnistrene au dobândit un caracter asemănător unei avalanşe".

"La începutul lunii iulie, Transnistria a făcut un apel nu numai către Moldova, ci şi către toţi participanţii formatului "5+2", solicitând găsirea cât mai rapidă a unei soluţii. De asemenea, am solicitat intensificarea activităţii în cadrul unui audit independent al sistemului bancar şi al întreprinderilor din Transnistria, ne-am exprimat interesul pentru începerea cât mai curând a activităţii unui expert internaţional, care a fost invitat de OSCE. Dar astăzi situaţia nu numai că nu s-a îmbunătăţit, ci dimpotrivă, s-a agravat: partea moldoveană refuză să recunoască existenţa acestei probleme", a spus Ignatiev.

Potrivit lui, Transnistria a înaintat demersuri către înalţii reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, precum şi către toţi mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri "5+2", atenţionând că "agravarea situaţiei de criză ar putea duce la un dezastru umanitar de amploare, la închiderea fabricilor şi la pierderea locurilor de muncă din cauza imposibilităţii de a îndeplini obligaţiile sociale faţă de populaţie şi, prin urmare, Transnistria va fi nevoită să reacţioneze în consecinţă în această situaţie extremă".

Participanţii la aşa zisul Consiliu au menţionat că problema "va fi considerată soluţionată numai după ce Moldova va oferi garanţii clare privind funcţionarea sistemului bancar şi participarea nestingherită a antreprenorilor transnistreni la acesta".

Revenind "la substratul politic al problemei bancare şi la practica de mulţi ani a cooperării la nivel de import-export între Transnistria şi zeci de ţări ale lumii", Krasnoselski a spus că pledează pentru "efectuarea unui audit internaţional, iar textul demersului respectiv este în proces de pregătire".
Similare
RECOMANDĂRI