VIDEO. 60 de ani de la semnarea tratatului de la Roma
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. 60 de ani de la semnarea tratatului de la Roma

La 25 martie 2017, se împlinesc 60 de ani de la semnarea tratatului de la Roma, act care a stat la baza constituirii Comunităţii Economice Europene (EEC), astăzi Uniunea Europeană (UE).

Tratatul a fost semnat de către Franţa, Germania de Vest, Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg. Iniţial, numele complet al tratatului era „Tratat de instituire a Comunităţii Economice Europene”, însă, ulterior, a fost eliminat cuvântul „Economic”, de aceea este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunităţii Europene sau Tratatul CE.

Obiectivul Tratatului de la Roma era integrarea economiei şi crearea unei pieţe comune, instituirea celor „4 libertăţi” şi excluderea oricărei discriminări naţionale. Pentru a funcţiona însă, avea nevoie de un fundament juridic, erau necesare armonizări legislative, astfel, rolul Curţii Europene de Justiţie se arăta extrem de important.

În acest mod, odată cu piaţa comună se naşte societatea civilă europeană şi iese în evidenţă primatul dreptului comunitar asupra dreptului naţional.
Similare
RECOMANDĂRI